Eerste ‘early intervention-kind’

David de Graaf werd geboren op 29 februari 1984. Binnen enkele uren na zijn geboorte werd de diagnose syndroom van Down bij hem gesteld. Dankzij initiatieven van zijn ouders werd hij in de loop van zijn peuterjaren het eerste kind in Nederland dat voor de stimulering van zijn ontwikkeling werd begeleid met behulp van een Early Intervention-programma. Tijdens het werken daarmee ontwikkelden zijn ouders een sterke voorkeur voor regulier onderwijs voor hun zoon. Tot hun vreugde was het echter de openbare lagere school in zijn dorp die zelf voorstelde dat David daar zijn schoolcarrière zou beginnen. Uiteindelijk zou hij daar tien jaar blijven. Jaren waar David zelf nog met veel genoegen aan terugdenkt. Ook al was hij bij lange na niet bij machte om de eindtermen te halen, ging hij met veel plezier naar school en hoorde hij er volledig bij.

Davids schoolcarrière na de basisschool verliep duidelijk met veel meer ups en vooral downs. Scholen in Meppel, Zwolle en Steenwijk lieten hem toe om hem in de loop van het schooljaar weer te laten vallen. Aan David’s inzet lag het niet. Hij ging gewoon iedere dag welgemoed naar school. De tijd was duidelijk nog niet rijp voor inclusie in het Nederlandse voortgezette reguliere onderwijs. Terzijde: helaas nog altijd niet!

line-right-460

Filmclips op Vimeo en YouTube

Bij de Stichting Downsyndroom (SDS)

Zijn werkzaamheden bestaan uit kantoorwerk, zoals orderpicking en mailings klaarmaken. Belangrijk naar buiten toe is met name zijn vormgeven aan de SDS-posters en -wenskaarten. Tenslotte fotografeert hij ook voor de SDS bij evenementen.

David’s hobby’s zijn fitness, fotograferen en filmen, straattheater en circus, alsmede muziek luisteren en tv-kijken (voetbal, formule 1, soaps) en zelf naar de film gaan.

Vanuit de hobby fotografie werd David vanaf voorjaar 2010 lid van de crew van Kindercircus Okidoki in Meppel. Daarvoor heeft hij intussen menig foto- en filmverslag van voorstellingen en andere activiteiten gemaakt. Dat wordt prima getoond in het korte filmpje van Movisie op de Intro-pagina.

Ook presentaties

David geeft desgevraagd ook PowerPoint-presentaties. Die schrijft hij niet zelf, maar dat geldt ook voor heel veel VIP’s! Klik hiernaast op de registratie van zijn presentatie over Early en Continuous Intervention van 19 juni 2013 in het VUmc.

Ook foto’s voor de Meppeler Courant

Verder maakt David ook al vele jaren erg graag foto's van het weer. Ook met regen en mist! Die mailt hij bijvoorbeeld naar het weerbericht van RTL4. Vanaf zomer 2004 worden die met enige regelmaat ook gebruikt in de uitzending.

line-right-460

Tijdens zijn laatste schooljaren doorliep David vele stages, o. a. in een schoolkantine, bij de thuiszorg, op een notariskantoor, in een natuurvoedingswinkel en een supermarkt, in diverse verzorgingshuizen en tenslotte op kantoor bij de Stichting Downsyndroom (SDS) in Meppel.

Hij is vanaf 2004 bij de SDS gebleven, eerst als vrijwilliger en vanaf 1 maart 2010 in vaste dienst als (part-time) algemeen medewerker op drie middagen in de week.

David fotografeert vaak publieksevenementen in zijn omgeving, zoals de jaarlijkse zes Donderdag Meppeldagen (DMD). Vanaf 2010 besteedde de Meppeler Courant steeds tot wel een halve pagina per Meppeldag aandacht aan zijn fotowerk.

Bij Peter Timofeeff in het RTL4-weerbericht

Ervaringen met de DMD en uitgezonden foto’s brachten diezelfde Meppeler Courant er toe om hem ook te vragen tweemaal wekelijks foto’s te leveren voor het weerbericht van de krant. Dat gebeurt nu sinds begin september 2010. Sedert februari 2013 zelfs driemaal wekelijks.

Sporten en stijldansen

line-left-460

Bovendien maakt David ook erg graag korte flimclips. Die werden eerst geüpload naar een eigen kanaal binnen Youtube en tegenwoordig naar eigen 'channel' op Vimeo.

Luisterend naar het Wilhelmus bij de prijsuitreiking

Natuurlijk zijn er nog veel meer dingen die David graag doet. Een voorbeeld is stijldansen. Met zijn vaste danspartner Josse Braams viel hij in 2010, 2011 en 2012 in de prijzen bij Holland Master-wedstrijden in de Combi-klasse op Papendal.

David is  een verwoed fitnesser, via de apparaten en de groepslessen die er zo geboden worden.

Via de TV volgt hij alles van Formule 1 en de diverse voetbalcompetities.

Voetbal en Formule 1

line-left-460
David op de Auto-RAI van 2008
line-left-460

IJzersterke gezondheid

Op de cover van Down Syndrome - Research & Practice

David beschikt gelukkig al zijn hele leven over een ijzersterke gezondheid. Dat bestaat gelukkig ook bij mensen met Down- syndroom. Hij bereist alle plekken waar hij dagelijks moet / wil zijn per fiets (heeft intussen ruim 85.000 km op zijn teller staan!) en bij extreem slecht weer met openbaar vervoer. Jaren geleden al, in 2007, haalde hij met zijn fiets op vakantie in de Oostenrijkse Alpen de voorplaat van het gerenommeerde Engelse vaktijdschrift down syndrome - research & practice.

line-left-460

Facebook

En tenslotte: David ’zit’ ook op sociale media: Facebook David de Graaf.

Achter een computer op het SDS-Bureau
David fotograferend voor kindercircus Okidoki in Meppel

David’s honorarium komt daarbij weer ten goede aan zijn favoriete goede doel de Stichting Downsyndroom (SDS). Afspraken kunnen worden gemaakt via info@daviddefotograaf.nl of info@downsyndroom.nl.

line-left-460
line-left-460
line-right-460

David geeft ook ‘Video-les' over zijn gebruik van fotografie 'voor zijn verslag', zoals hij dat zelf zegt. Dit is een product van het Corona-voorjaar van 2020.

Video-lessen over fotografie

Theeschenkerij De Wieden

Vanaf 30 oktober 2011 helpt David ook mee in de bediening van de toen nieuw geopende Theeschenkerij De Wieden bij het gelijknamige Bezoekerscentrum De Wieden van Natuurmonumenten aan het Beulakerpad in Sint-Jansklooster. In principe is hij daar te vinden op woens-, zater- en zondagen, de dagen dat hij niet actief is voor de SDS.

En uiteraard fotografeert hij ook weer veel in De Wieden.

line-left-460
David bedient op het terras van Theeschenkerij De Wieden

Wie is David?